Hummus dla zdrowia

www.programidea.pl

Wielu z nas przywiązuje uwagę do tego, aby spożywane na co dzień posiłki były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, a więc, aby zawierały potrzebne naszemu organizmowi substancje odżywcze. Z tego powodu, coraz popularniejszą pozycją w menu staje się humus. Rodowód humusu nie jest do końca znany.

Na ten temat od dawna toczą się spory, jednak najwięcej głosów przemawia za tym, iż humus należy zaliczyć do narodowych dań egipskich. Podstawą przygotowania tego posiłku jest bogata w białko ciecierzyca. Należy pamiętać, aby w namoczyć ją na noc przed przygotowaniem humusu, tak aby dobrze namiękła i spęczniała.

Kolejnego dnia gotujemy ciecierzycę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy do ochłodzenia, po czym miksujemy / blendujemy, aż do uzyskania konsystencji pasty. W zasadzie mogłoby się wydawać, że to już prawie koniec i potrawa jest niemal gotowa, jednak każdy dobry kucharz wie, że diabeł tkwi w szczegółach! Najważniejszy etap podczas przyrządzania humusu to dodawanie przypraw, to jest pieprzu, ostrej czerwonej papryki, pietruszki, oliwy z oliwek, a także kuminy, zataru. Dwie ostatnie, rzadziej u nas spotykane przyprawy, można dostać w sklepach z orientalną żywnością.

Przyprawy można połączyć z pastą lub po prostu posypać nimi jej powierzchnię.

płyty tarasowe maszyny budowlane