Mrożona kawa na lato

Gdy za oknami świeci słońce, a temperatury osiągają niebezpiecznie wysoki poziom, trzeba czymś chłodzić organizm. Potrzeba picia dużej ilości wody oraz napojów chłodzących jest w takich sytuacjach czymś naturalnym, ale co mają zrobić wielbiciele kawy? Wszak przywykliśmy do tego, że kawę pija się na gorąco. Są jednak na to sprawdzone i skuteczne sposoby.

Kawa mrożona – pewnie większość z nas o niej słyszała. Jeśli jest dobrze przyrządzona przez baristę, zachowuje kluczowe walory naparu, a równocześnie stanowi doskonały sposób na tonowanie upalnej pogody. Podstawą dobrej kawy mrożonej jest napar z kawy dobrej jakości, który został szybko ostudzony.

Dzięki temu zachowa wszystkie istotne walory smakowe, będzie również pobudzający dzięki obecności kofeiny. Kawę mrożoną serwuje się najczęściej z dodatkiem kostek lodu, ale na tym nie koniec. W zależności od preferencji można ją podać lekko osłodzoną i najczęściej z dodatkiem mleka.

Popularne są również desery na bazie kawy mrożonej oraz lodów – najlepiej pasują do niej smaki: czekoladowy, śmietankowy i oczywiście kawowy. W sezonie letnim każda uznana kawiarnia czy bar kawowy serwują swoim gościom orzeźwiającą kawę w takiej właśnie postaci. Cieszy ona intensywnym smakiem, a równocześnie pozwala skutecznie ugasić pragnienie.

Na szkoleniu dla baristów możemy się również dowiedzieć, w jaki sposób przygotować doskonałą mrożoną kawę w domu. Tym samym będziemy potrafili urzec jej wybornym smakiem rodzinę oraz gości. Jeśli chcemy ułatwić zadanie, możemy użyć w tym przypadku dobrej jakości kawy rozpuszczalnej.

http://www.mtlumaczenia.pl/perski Poznań nowe dziennikarstwo