Wydawać by się mogło, że aby dobrze przyrządzać kawę i orientować się w tak cenionych przez klientów baristycznych sztuczkach trzeba wiele lat praktyki i uczęszczania na fachowe szkolenia. Rzeczywiście są to bardzo pomocne rzeczy, ale nie one przesądzają o tym, czy ktoś będzie potrafił doskonale przyrządzać kawę. Najważniejsza w tej profesji jest pasja i pasjonaci-amatorzy mogą nie raz zawstydzić zawodowych specjalistów. Samodzielnie, drogą prób i błędów opanowują oni niełatwą sztukę. Czas mija, a bez inwestowania w szkolenia czy kursy można operować technikami baristycznymi bardzo sprawnie. Ludzie, którzy nie boją się takich wyzwań i mają pasję do kawy nierzadko zmieniają swoje życie zawodowe i zaczynają wiązać przyszłość z czarnym naparem.
Otwierają własne kawiarnie, które najczęściej odnoszą sukces, bo pasję klienci czują na każdym kroku. Tacy ludzie mają na pewno lepsze widoki na udane prowadzenie działalności niż osoby, które chcą po prostu zarobić i w tym celu otwierają kawiarniany interes. Gdy brakuje zaangażowania i autentycznej chęci, o sukces znacznie trudniej. Przede wszystkim jednak barista-amator może raczyć pyszną kawką swoich najbliższych oraz znajomych. Osoby te chętnie kupują zaawansowane ekspresy, korzystają również z różnego rodzaju akcesoriów, które są codziennością dla profesjonalistów. No i surowiec, bo on jest tutaj kluczowy.
Najlepsze odmiany kawy przygotowane w rzemieślniczych palarniach pozwolą w domowych warunkach uzyskać napar o wyjątkowej głębi smaku, barwy i aromatu.