Udka z worka

Mięso z kurczaka jest bardzo ważne w diecie. Jest chude i dostarcza cennego białka. Pierś z kurczaka, choć najlepsza dla odchudzających się, szybko może się znudzić.

Warto może przygotować udka, ale w taki sposób, aby nie miały grama tłuszczu. Jak to zrobić? W worku! SKŁADNIKI: kilogram udek z kurczaka, cztery liście laurowe, 10 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, dwie marchewki, seler, pietruszka, cebula, 4 ząbki czosnku. Udka myjemy i osuszamy, doprawiamy do smaku – solą, pieprzem oraz majerankiem.

Wrzucamy do worka. Następnie szykujemy warzywa – marchewki, seler oraz pietruszkę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Wyciskamy przez praskę czosnek.

Wszystkie składniki wkładamy do udek w worku. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Worek szczelnie zamykamy.

Udka pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie otwieramy worek, wylewamy wodę oraz tłuszcz. Udka można wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać jeszcze 10 minut do chwili zarumienienia się skórki.