Zagęszczamy żelatyną

www.lococatering.pl

Żelatyna to bardzo przydatny, o zróżnicowanym zastosowaniu produkt, którego używamy w kuchni. Ma silne właściwości żelujące, więc bywa składnikiem mięsnych galaret, zwartych ciast oraz wszelkich innych wyrobów potrzebujących zagęszczenia. Czasami jednak, gdy źle ją stosujemy bywa kłopotliwa w wykorzystaniu. Najczęściej spotykaną formą żelatyny są niewielkie granulki lub miałki proszek. Wielu producentów jednak nie podaje sposobu przygotowania tego produktu na swoich opakowaniach.

Co więc należy zrobić? Żelatynę trzeba zalać zimną wodą do momentu całkowitego pokrycia porcji i pozostawić aż napęcznieje (ten proces trwa do ok. 10 minut). Następnie trzeba ją rozpuścić, np. w mikrofali czy w małym garnuszku. Najczęściej popełnianym w tym momencie błędem jest zagotowanie produktu, który przy zbyt wysokiej temperaturze może stracić swoje właściwości i nawet odpowiednio przestudzony nie zapewnić ostatecznie dobrego zagęszczenia.

Niemniej jednak żelatynę do docelowego produktu wlewać należy letnią i tak ostateczny wyrób umieścić w lodówce, aż do zgęstnienia.