Zupa porowa

Składniki: 4 pory, pół szklanki gęstej śmietany, 15 dkg serka topionego o smaku śmietankowym, 5 szklanek wywaru warzywnego, 2 duże cebule, 5 łyżek masła, szczypta gałki muszkatołowej, 15 dkg szynki pokrojonej w plastry, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki. Sposób przygotowania: Krok 1: Cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę. Odrywamy zielone części pora, a następnie dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Krok 2: Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy do niego cebulę i pory.

Warzywa powinny się ładnie zeszklić. Krok 3: Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Krok 4: Do zupy dodajemy pokrojoną w plasterki szynkę i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Krok 5: Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy serek topiony i gotujemy do czasu aż całkowicie się rozpuści.

Krok 6: Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Krok 7: Zabielamy zupę śmietaną i ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia. Podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Uwaga: Zupę można podawać z grzankami i posypaną startym, żółtym serem.

interlan.pl