Cukinia w panierce
Wyśmienitym pomysłem na bezmięsny obiad jest cukinia w panierce. Danie świetnie sprawdzi się jako substytut mięsa dla osób, które mięso jedzą oraz dla wegetarian.
Cukinia w panierce może być motywem przewodnim obiadu, do niej należy skomponować dodatki takie jak ziemniaki lub ewentualnie kasza oraz surówki. Danie jest lekkie i zdrowe.
Polecamy je zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy cukinia jest łatwo dostępna i niedroga. Składniki niezbędne do przygotowania cukinii w panierce: ok 1 kg cukinii, 2 jajka, 50 dkg mąki gryczanej, 50 g sera żółtego, bułka tarta, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie potrawy: Krok 1: Cukinię bardzo dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki. Krok 2: Obraną cukinię należy pokroić na krążki o grubości około 1 cm.
Ze starszych warzyw należy przedtem wydrążyć gniazda nasienne. Pokrojone plastry cukinii należy posolić.
Krok 3: Żółty ser ścieramy na tarce i łączymy go z bułką tartą. Krok 4: Jajko należy roztrzepać i połączyć z solą.
Krok 5: Mąkę połączyć z pieprzem. Krok 6: Plastry cukinii obtaczamy w mące z pieprzem, następnie jajku połączonym z solą oraz na końcu bułce z serem i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.