Deser rodem z Filipin
Mango float to typowo filipiński deser. Jest to apetycznie wyglądające ciasto, które zresztą tak samo smakuje. Niewątpliwie, będzie prawdziwa ucztą dla podniebienia każdego łasucha i amatora łakoci. Co ciekawe, deser ten w ogóle nie wymaga pieczenia.
Jeśli już, to kluczową rolę odgrywa w tym przypadku chłodzenie. Procedura sporządzania mango float jest więc podobna do tej, w wyniku której powstaje powszechnie znane w Europie ciasto na zimno. Do jego (mango float) przygotowania potrzebujemy mleka skondensowanego oraz śmietanki – fakt, to sprawia, że deser jest bardzo słodki i bardzo kaloryczny. Inne niezbędne składniki to krakersy z rodzaju grahamkowych oraz duże, dojrzałe mango.
Prawda, że wcale nie tak wiele potrzeba do wyczarowania tego deseru? Istnieje jednak coś jeszcze łatwiejszego w przygotowaniu, choć równie smacznego, co także jest często spożywane na Filipinach w ramach deseru. Jest to po prostu mleko kokosowe oraz kokosowy miąższ! Niekiedy mango flot podawane jest także z polewą czekoladową na wierzchu. Deser ten stanowi prawdziwe bogactwo smakowe. Z tego też powodu, należy do najbardziej lubianych przez Filipińczyków słodkich przekąsek.