Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Moda na Azję na talerzu
Od kilku, a może już nawet kilkunastu lat, zapanowała wśród Polaków moda na kuchnię azjatycką. Ludzie się nią zajadają, próbują coraz więcej też przygotowywać sami. Ma to zapewne związek z tym, że dużo jeżdżą, przywożą przepisy i przyprawy. Oczywiście Azja to wielki kontynent i mówiąc o kuchni azj
Czy grillowanie jest zdrowe?
Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, powinieneś zwracać pilną uwagę na to, co ląduje na twoim talerzu. Jednak wybór odpowiednich składników to nie wszystko. Ogromne znaczenie ma również to, jak zostają przyrządzone spożywane przez ciebie potrawy. Jednym ze sposobów ich przygotowywania jest grillowanie
Deser rodem z Filipin
Mango float to typowo filipiński deser. Jest to apetycznie wyglądające ciasto, które zresztą tak samo smakuje. Niewątpliwie, będzie prawdziwa ucztą dla podniebienia każdego łasucha i amatora łakoci. Co ciekawe, deser ten w ogóle nie wymaga pieczenia. Jeśli już, to kluczową rolę odgrywa w tym przypa
Owoce dla zdrowia
Jeśli zależy Ci na Twoim zdrowiu zwróć uwagę na to co jesz. Czego jest najwięcej na Twoim talerzu, a czego zdecydowanie za mało. Czy każdy posiłek uzupełniasz choć małą porcją owoców? Jeśli nie – czas to zmienić. Owoce pomimo tego, że zawierają dużą ilość cukru, są naturalnym źródłem witamin. Konie
Schab pieczony ze śliwką
Składniki niezbędne do przygotowania potrawy: kawałek schabu w jednym kawałku bez kości o wadze około 1 kg, 200 dkg suszonych śliwek bez pestek, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz, tymianek, rozmaryn i majeranek, 3 ząbki czosnku, łyżka musztardy. Przygotowanie potrawy
Sposób na zdrowe lody domowe
Gdy przychodzi lato nie tylko dzieci, ale i dorośli marzymy czasem o pysznej, zimnej i słodkiej przekąsce jaką są właśnie lody. Jeśli jednak nie chcemy sięgać po sklepowe wyroby możemy pokusić się o zaspokojenie zachcianek w sposób dużo bardziej zdrowy i na pewno bardziej świadomy. Typowo letnie me
Zupa porowa
Składniki: 4 pory, pół szklanki gęstej śmietany, 15 dkg serka topionego o smaku śmietankowym, 5 szklanek wywaru warzywnego, 2 duże cebule, 5 łyżek masła, szczypta gałki muszkatołowej, 15 dkg szynki pokrojonej w plastry, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki. Sposób przygotowania: Krok 1: Cebulę ob
Owoce morza – porady
Na polskim rynku nie jest już specjalnie trudno o owoce morze. Najczęściej spotykamy krewetki, małże oraz paluszki krabowy w wielu różnych formach. Jak się do nich zabrać? Owoce morza najczęściej znajdziemy w postaci zamrożonej lub konserwowej. W pierwszym przypadku musimy upewnić się czy zamrożon
Czy eko jest eko?
Na dzisiejszym rynku znajdziemy dziesiątki produktów, które reklamowane są jako produkty ekologiczne. Zapewnienia takie widzimy na ulotkach, opakowaniach oraz często w reklamach telewizyjnych i radiowych. Te informacje budują pozytywny wizerunek firmy i mają na celu stworzenie pozytywnych skojarzeń
Tatar z łososia
Słysząc tata na myśl przychodzi tylko mięso wołowe dokładnie zmielone i podane z surowym żółtkiem. Wiele osób nie tknie tatara. Są jednak inne jego odmiany. Czy smaczniejsze? Nie wiem, ale z pewnością zdrowsze i wręcz idealne do urozmaicenia diety. Tatar z łososia z pewnością na stałe zagości w wa
Wiśnie dla zdrowia
Wiśnie: jedne z popularniejszych owoców w Polsce mają nie tylko wspaniały smak, ale również wiele właściwości zdrowotnych. Bardzo często niedoceniane, pomijane i zastępowane czereśniami. A niepotrzebnie! Wiśnie bowiem to prawdziwie naturalny zastrzyk zdrowia i dobrej energii. Wiśnie mają właściwośc
Sałatka z kurczakiem
Sałatki są powszechnie lubiane. Oprócz walorów smakowych, nie można odmówić im tego, że są zdrowe. Jedzone często pozwalają przyswoić wiele witamin. Sałatki, aby były bardziej treściwe, a tym samym sycące warto wzbogacić mięsem, na przykład chudym kurczakiem. SKŁADNIKI: mix sałat (lodowa, roszponka,
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska jest idealnym pomysłem zarówno na obiad oraz jako potrawa serwowana w postaci zimnej płyty, gdzie pieczeń zostaje pokrojona na cienkie plastry. Pieczeń rzymska ma niepowtarzalny smak już sama w sobie, my jednak możemy dodatkowo jeszcze ją urozmaicić dodając pieczarki albo jajko w for
Hummus dla zdrowia
Wielu z nas przywiązuje uwagę do tego, aby spożywane na co dzień posiłki były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, a więc, aby zawierały potrzebne naszemu organizmowi substancje odżywcze. Z tego powodu, coraz popularniejszą pozycją w menu staje się humus. Rodowód humusu nie jest do końca znany.
Jak wykorzystać obierki ze szparagów?
Szparagi stanowią produkt wyjątkowo sezonowy, dostępny na rynku jedynie przez kilka tygodni na przełomie wiosny i lata. Gdy tylko pojawiają się w bazarkowym asortymencie od razu znajdują dziesiątki amatorów i pojawiają się na naszych stołach w wielu odsłonach. Nie należą przy tym do warzyw najtańs
Co znajdziesz w musli?
Chcesz zadbać o swoją dietę i szukasz ciekawego pomysłu na pożywne śniadanie? Spróbuj musli! Mieszanka zbożowych płatków i suszonych owoców może dostarczyć ci całkiem sporej dawki energii oraz znaczną porcję witamin i składników odżywczych. Zanim jednak sięgniesz po pierwsze lepsze opakowanie płatk
Grillowanie bezdymne
Wszyscy chętnie witamy ciepłe miesiące, które umożliwiają nam organizację oraz uczestnictwo w grillowych imprezach na świeżym powietrzu w doborowym towarzystwie najbliższych oraz znajomych. Kwintesencja relaksu. Grill to także świetny sposób na przygotowanie pysznych potraw w krótkim czasie. Probl
Superfoods – czego nie może zabraknąć w kuchni
Osławione ostatnio superfoods to głównie jagody Goi, nasiona chia oraz komosa ryżowa. I choć w Polsce są trudno dostępne to warto je kupić przez internet i stosować jako składnik codziennych potraw, gdyż są niespotykanie bogatym źródłem najróżniejszych dobroczynnych substancji. Do bardziej popularn
Zdrowszy zamiennik zwykłego chleba
Wiele lat temu możliwość pożywiania się białym chlebem była uznawana za swoisty symbol dobrobytu. Tego typu pieczywo było znacznie droższe od swojego ciemnego odpowiednika. Uznawane było także za delikatniejsze oraz bardziej właściwe dla osób o wysokim statusie społecznym. Dziś sytuacja zwykłego c
Jedz jajka na zdrowie
Jajka uznawane są winowajcę złego cholesterolu, przez co coraz częściej z nich rezygnujemy. A to błąd! Jajka są bowiem niezastąpionym źródłem pełnowartościowego białka bogatego we wszystkie aminokwasy, które są niezbędny naszemu organizmowi. Dodatkowo jajka zawierają wiele witamin w tym A, B2, B12,
Udka z worka
Mięso z kurczaka jest bardzo ważne w diecie. Jest chude i dostarcza cennego białka. Pierś z kurczaka, choć najlepsza dla odchudzających się, szybko może się znudzić. Warto może przygotować udka, ale w taki sposób, aby nie miały grama tłuszczu. Jak to zrobić? W worku! SKŁADNIKI: kilogram udek z kur
Chipsy warzywne
Jednym z grzechów głównych zdrowego odżywiania jest z pewnością podjadanie. Rzeczą, po którą najczęściej sięgamy są słodkości albo chipsy. Czasem pokusa jest tak silna, że nie dajemy rady się powstrzymać. W takich chwilach warto coś zjeść, ale. ale może przygotować lepiej zdrową wersję popularnych c
Przepis na zdrową kuchnię
Zdrowe gotowanie to styl życia. Świadomość, że to co jemy, wpływa na to jak się czujemy. Wiadomo, że wszelkie zmiany najpierw rodzą się w głowie. Jak najłatwiej zacząć wprowadzać zdrowe jedzenie do dziennego menu? Zacznij czytać etykiety! Na zakupy przeznacz nieco więcej czasu. Spoglądaj na etykiet
Zielone koktajle pij na zdrowie
Zielone koktajle przygotowane z warzyw i owoców to prawdziwie naturalne źródło zdrowia. To bomba witamin w najlepszym wydaniu, a zarazem eliksir piękności i dobrego samopoczucia. Warzywno – owocowe koktajle przygotowane z zielonych produktów to optymalna dawka błonnika, żelaza, magnezu, a także wit