Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Sałatka z kurczakiem
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sałatka z kurczakiem

Sałatki są powszechnie lubiane. Oprócz walorów smakowych, nie można odmówić im tego, że są zdrowe. Jedzone często pozwalają przyswoić wiele witamin. Sałatki, aby były bardziej treściwe, a tym samym sycące warto wzbogacić mięsem, na przykład chudym kurczakiem. SKŁADNIKI: mix sałat (lodowa, roszponka,

Jak wykorzystać obierki ze szparagów?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak wykorzystać obierki ze szparagów?

Szparagi stanowią produkt wyjątkowo sezonowy, dostępny na rynku jedynie przez kilka tygodni na przełomie wiosny i lata. Gdy tylko pojawiają się w bazarkowym asortymencie od razu znajdują dziesiątki amatorów i pojawiają się na naszych stołach w wielu odsłonach. Nie należą przy tym do warzyw najtańs

Udka z worka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Udka z worka

Mięso z kurczaka jest bardzo ważne w diecie. Jest chude i dostarcza cennego białka. Pierś z kurczaka, choć najlepsza dla odchudzających się, szybko może się znudzić. Warto może przygotować udka, ale w taki sposób, aby nie miały grama tłuszczu. Jak to zrobić? W worku! SKŁADNIKI: kilogram udek z kur

Chipsy warzywne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Chipsy warzywne

Jednym z grzechów głównych zdrowego odżywiania jest z pewnością podjadanie. Rzeczą, po którą najczęściej sięgamy są słodkości albo chipsy. Czasem pokusa jest tak silna, że nie dajemy rady się powstrzymać. W takich chwilach warto coś zjeść, ale. ale może przygotować lepiej zdrową wersję popularnych c

Dynia – zupa krem
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dynia – zupa krem

Dynia, warzywo wciąż u nas niedoceniane, może przybierać w kuchni wiele postaci i smakować na wiele bardzo różnych sposobów. Warzywo nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Bardzo smaczne są zarówno jego ziarna, które mają działanie oczyszczające i działają przeciw pasożytniczo, jak i miąższ pr

Anyż – z czym to się je?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Anyż – z czym to się je?

Anyż nie jest szczególnie znaną przyprawą w polskiej kuchni. Pochodzi z Afryki i do naszego kraju trafił za sprawą anyżkowych cukierków, którymi zajadano się jeszcze przed II wojną światową.Przeczytaj również: Jak wykorzystać obierki ze szparagów? A trzeba przyznać, że jest dość nietypową rośliną z

Zagęszczamy żelatyną
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zagęszczamy żelatyną

Żelatyna to bardzo przydatny, o zróżnicowanym zastosowaniu produkt, którego używamy w kuchni. Ma silne właściwości żelujące, więc bywa składnikiem mięsnych galaret, zwartych ciast oraz wszelkich innych wyrobów potrzebujących zagęszczenia. Czasami jednak, gdy źle ją stosujemy bywa kłopotliwa w wykor

Tajemnica ciasta kruchego
Gastronomia, artykuły spożywcze

Tajemnica ciasta kruchego

Wykonanie idealnego kruchego ciasta uchodzi za rzecz trudną, skomplikowaną i możliwą do zrobienia przez nasze babcie. Otóż, nic bardziej mylnego. Kruche ciasto potrzebuje po prostu odpowiednio wykonanych czynności, gdyż jest tym rodzajem ciasta, do którego wymieszanie składników w odpowiednich prop

Polskie hity kulinarne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Polskie hity kulinarne

Znajomość rodzimej kuchni przydaje się szczególnie, gdy mamy w planach np. przyjęcie gości w starszym wieku lub po prostu o konserwatywnych gustach. Dania kuchni staropolskiej wcale nie muszą być jednak skomplikowane i wymagające wielkiego nakładu pracy. Co należy do grupy polskich bestsellerów ku