Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Sałatka z kurczakiem
Sałatki są powszechnie lubiane. Oprócz walorów smakowych, nie można odmówić im tego, że są zdrowe. Jedzone często pozwalają przyswoić wiele witamin. Sałatki, aby były bardziej treściwe, a tym samym sycące warto wzbogacić mięsem, na przykład chudym kurczakiem. SKŁADNIKI: mix sałat (lodowa, roszponka,

Jak wykorzystać obierki ze szparagów?
Szparagi stanowią produkt wyjątkowo sezonowy, dostępny na rynku jedynie przez kilka tygodni na przełomie wiosny i lata. Gdy tylko pojawiają się w bazarkowym asortymencie od razu znajdują dziesiątki amatorów i pojawiają się na naszych stołach w wielu odsłonach. Nie należą przy tym do warzyw najtańs

Udka z worka
Mięso z kurczaka jest bardzo ważne w diecie. Jest chude i dostarcza cennego białka. Pierś z kurczaka, choć najlepsza dla odchudzających się, szybko może się znudzić. Warto może przygotować udka, ale w taki spos ób, aby nie miały grama tłuszczu. Jak to zrobić? W worku! SKŁADNIKI: kilogram udek z kur

Chipsy warzywne
Jednym z grzechów głównych zdrowego odżywiania jest z pewnością podjadanie. Rzeczą, po którą najczęściej sięgamy są słodkości albo chipsy. Czasem pokusa jest tak silna, że nie dajemy rady się powstrzymać. W takich chwilach warto coś zjeść, ale. ale może przygotować lepiej zdrową wersję popularnych c

Dynia – zupa krem
Dynia, warzywo wciąż u nas niedoceniane, może przybierać w kuchni wiele postaci i smakować na wiele bardzo różnych sposobów. Warzywo nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Bardzo smaczne są zarówno jego ziarna, które mają działanie oczyszczające i działają przeciw pasożytniczo, jak i miąższ pr

Anyż – z czym to się je?
Anyż nie jest szczególnie znaną przyprawą w polskiej kuchni. Pochodzi z Afryki i do naszego kraju trafił za sprawą anyżkowych cukierków, którymi zajadano się jeszcze przed II wojną światową.Przeczytaj również: Jak wykorzystać obierki ze szparagów? A trzeba przyznać, że jest dość nietypową rośliną z

Zagęszczamy żelatyną
Żelatyna to bardzo przydatny, o zróżnicowanym zastosowaniu produkt, którego używamy w kuchni. Ma silne właściwości żelujące, więc bywa składnikiem mięsnych galaret, zwartych ciast oraz wszelkich innych wyrobów potrzebujących zagęszczenia. Czasami jednak, gdy źle ją stosujemy bywa kłopotliwa w wykor

Tajemnica ciasta kruchego
Wykonanie idealnego kruchego ciasta uchodzi za rzecz trudną, skomplikowaną i możliwą do zrobienia przez nasze babcie. Otóż, nic bardziej mylnego. Kruche ciasto potrzebuje po prostu odpowiednio wykonanych czynności, gdyż jest tym rodzajem ciasta, do którego wymieszanie składników w odpowiednich prop

Polskie hity kulinarne
Znajomość rodzimej kuchni przydaje się szczególnie, gdy mamy w planach np. przyjęcie gości w starszym wieku lub po prostu o konserwatywnych gustach. Dania kuchni staropolskiej wcale nie muszą być jednak skomplikowane i wymagające wielkiego nakładu pracy. Co należy do grupy polskich bestsellerów ku