Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Co znajdziesz w musli?
Chcesz zadbać o swoją dietę i szukasz ciekawego pomysłu na pożywne śniadanie? Spróbuj musli! Mieszanka zbożowych płatków i suszonych owoców może dostarczyć ci całkiem sporej dawki energii oraz znaczną porcję witamin i składników odżywczych. Zanim jednak sięgniesz po pierwsze lepsze opakowanie płatk

Do czego kolendra?
Z wyglądu podobna jest do natki pietruszki, jednak ma zupełnie inny smak i zapach. Jej walory zarówno kulinarne, jak i zdrowotne nie są oczywiste, ale warto nauczyć się z nią współpracować, gdyż potrawy z jej dodatkiem należą do niezwykle aromatycznych i wyrafinowanych. Świeża kolendra to przede ws

Grillowanie bezdymne
Wszyscy chętnie witamy ciepłe miesiące, które umożliwiają nam organizację oraz uczestnictwo w grillowych imprezach na świeżym powietrzu w doborowym towarzystwie najbliższych oraz znajomych. Kwintesencja relaksu. Grill to także świetny sposób na przygotowanie pysznych potraw w krótkim czasie. Probl

Jedz jajka na zdrowie
Jajka uznawane są winowajcę złego cholesterolu, przez co coraz częściej z nich rezygnujemy. A to błąd! Jajka są bowiem niezastąpionym źródłem pełnowartościowego białka bogatego we wszystkie aminokwasy, które są niezbędny naszemu organizmowi. Dodatkowo jajka zawierają wiele witamin w tym A, B2, B12,

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska jest idealnym pomysłem zarówno na obiad oraz jako potrawa serwowana w postaci zimnej płyty, gdzie pieczeń zostaje pokrojona na cienkie plastry. Pieczeń rzymska ma niepowtarzalny smak już sama w sobie, my jednak możemy dodatkowo jeszcze ją urozmaicić dodając pieczarki albo jajko w for

Przepis na zdrową kuchnię
Zdrowe gotowanie to styl życia. Świadomość, że to co jemy, wpływa na to jak się czujemy. Wiadomo, że wszelkie zmiany najpierw rodzą się w głowie. Jak najłatwiej zacząć wprowadzać zdrowe jedzenie do dziennego menu? Zacznij czytać etykiety! Na zakupy przeznacz nieco więcej czasu. Spoglądaj na etykiet

Sposób na zdrowe lody domowe
Gdy przychodzi lato nie tylko dzieci, ale i dorośli marzymy czasem o pysznej, zimnej i słodkiej przekąsce jaką są właśnie lody. Jeśli jednak nie chcemy sięgać po sklepowe wyroby możemy pokusić się o zaspokojenie zachcianek w sposób dużo bardziej zdrowy i na pewno bardziej świadomy.Przeczytaj również

Superfoods – czego nie może zabraknąć w kuchni
Osławione ostatnio superfoods to głównie jagody Goi, nasiona chia oraz komosa ryżowa. I choć w Polsce są trudno dostępne to warto je kupić przez internet i stosować jako składnik codziennych potraw, gdyż są niespotykanie bogatym źródłem najróżniejszych dobroczynnych substancji. Do bardziej popularn

Tatar z łososia
Słysząc tata na myśl przychodzi tylko mięso wołowe dokładnie zmielone i podane z surowym żółtkiem. Wiele osób nie tknie tatara. Są jednak inne jego odmiany. Czy smaczniejsze? Nie wiem, ale z pewnością zdrowsze i wręcz idealne do urozmaicenia diety. Tatar z łososia z pewnością na stałe zagości w wa

Wiśnie dla zdrowia
Wiśnie: jedne z popularniejszych owoców w Polsce mają nie tylko wspaniały smak, ale również wiele właściwości zdrowotnych. Bardzo często niedoceniane, pomijane i zastępowane czereśniami.Przeczytaj również: Jak wykorzystać obierki ze szparagów? A niepotrzebnie! Wiśnie bowiem to prawdziwie naturalny

Zdrowszy zamiennik zwykłego chleba
Wiele lat temu możliwość pożywiania się białym chlebem była uznawana za swoisty symbol dobrobytu. Tego typu pieczywo było znacznie droższe od swojego ciemnego odpowiednika. Uznawane było także za delikatniejsze oraz bardziej właściwe dla osób o wysokim statusie społecznym. Dziś sytuacja zwykłego c

Zielone koktajle pij na zdrowie
Zielone koktajle przygotowane z warzyw i owoców to prawdziwie naturalne źródło zdrowia. To bomba witamin w najlepszym wydaniu, a zarazem eliksir piękności i dobrego samopoczucia. Warzywno – owocowe koktajle przygotowane z zielonych produktów to optymalna dawka błonnika, żelaza, magnezu, a także wit

Zjedzmy coś azjatyckiego – co to w zasadzie znaczy?
Kuchnia azjatycka, tak jak kuchnia europejska, ma bardzo wiele odmian i różnych smaków. Przecież sami wiemy, że danie z kuchni węgierskiej nie smakuje tak samo, jak danie kuchni włoskiej czy francuskiej albo polskiej. Nie ma więc czegoś takiego, jak kuchnia europejska, a więc nie ma kuchni azjatyck

Zupa porowa
Składniki: 4 pory, pół szklanki gęstej śmietany, 15 dkg serka topionego o smaku śmietankowym, 5 szklanek wywaru warzywnego, 2 duże cebule, 5 łyżek masła, szczypta gałki muszkatołowej, 15 dkg szynki pokrojonej w plastry, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki. Sposób przygotowania: Krok 1: Cebulę ob

Cukinia w panierce
Wyśmienitym pomysłem na bezmięsny obiad jest cukinia w panierce. Danie świetnie sprawdzi się jako substytut mięsa dla osób, które mięso jedzą oraz dla wegetarian. Cukinia w panierce może być motywem przewodnim obiadu, do niej należy skomponować dodatki takie jak ziemniaki lub ewentualnie kasza ora

Czy eko jest eko?
Na dzisiejszym rynku znajdziemy dziesiątki produktów, które reklamowane są jako produkty ekologiczne. Zapewnienia takie widzimy na ulotkach, opakowaniach oraz często w reklamach telewizyjnych i radiowych. Te informacje budują pozytywny wizerunek firmy i mają na celu stworzenie pozytywnych skojarzeń

Hummus dla zdrowia
Wielu z nas przywiązuje uwagę do tego, aby spożywane na co dzień posiłki były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, a więc, aby zawierały potrzebne naszemu organizmowi substancje odżywcze. Z tego powodu, coraz popularniejszą pozycją w menu staje się humus. Rodowód humusu nie jest do końca znany.

Jesteś tym co jesz
Nie bez powodu coraz częściej słyszymy powiedzenie „jesteś tym co jesz”. Powiedzenie to nie jest bowiem wyłącznie zwyczajnym zlepkiem słów. Kryje się za nim coś więcej: wiele prawdy, w którą często nie chcemy wierzyć. Trudno nam wierzyć w to, że jedzenie może mieć aż tak duży wpływ na nasz organizm:

Owoce morza – porady
Na polskim rynku nie jest już specjalnie trudno o owoce morze. Najczęściej spotykamy krewetki, małże oraz paluszki krabowy w wielu różnych formach. Jak się do nich zabrać? Owoce morza najczęściej znajdziemy w postaci zamrożonej lub konserwowej. W pierwszym przypadku musimy upewnić się czy zamrożon

Moda na Azję na talerzu
Od kilku, a może już nawet kilkunastu lat, zapanowała wśród Polaków moda na kuchnię azjatycką. Ludzie się nią zajadają, próbują coraz więcej też przygotowywać sami. Ma to zapewne związek z tym, że dużo jeżdżą, przywożą przepisy i przyprawy. Oczywiście Azja to wielki kontynent i mówiąc o kuchni azj

Czy grillowanie jest zdrowe?
Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, powinieneś zwracać pilną uwagę na to, co ląduje na twoim talerzu. Jednak wybór odpowiednich składników to nie wszystko.Przeczytaj również: Jak wykorzystać obierki ze szparagów? Ogromne znaczenie ma również to, jak zostają przyrządzone spożywane przez ciebie potrawy

Deser rodem z Filipin
Mango float to typowo filipiński deser. Jest to apetycznie wyglądające ciasto, które zresztą tak samo smakuje. Niewątpliwie, będzie prawdziwa ucztą dla podniebienia każdego łasucha i amatora łakoci. Co ciekawe, deser ten w ogóle nie wymaga pieczenia.Przeczytaj również: Jak wykorzystać obierki ze szp

Schab pieczony ze śliwką
Składniki niezbędne do przygotowania potrawy: kawałek schabu w jednym kawałku bez kości o wadze około 1 kg, 200 dkg suszonych śliwek bez pestek, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz, tymianek, rozmaryn i majeranek, 3 ząbki czosnku, łyżka musztardy. Przygotowanie potrawy

Owoce dla zdrowia
Jeśli zależy Ci na Twoim zdrowiu zwróć uwagę na to co jesz. Czego jest najwięcej na Twoim talerzu, a czego zdecydowanie za mało. Czy każdy posiłek uzupełniasz choć małą porcją owoców? Jeśli nie – czas to zmienić. Owoce pomimo tego, że zawierają dużą ilość cukru, są naturalnym źródłem witamin. Konie