Zjedzmy coś azjatyckiego – co to w zasadzie znaczy?
Kuchnia azjatycka, tak jak kuchnia europejska, ma bardzo wiele odmian i różnych smaków. Przecież sami wiemy, że danie z kuchni węgierskiej nie smakuje tak samo, jak danie kuchni włoskiej czy francuskiej albo polskiej. Nie ma więc czegoś takiego, jak kuchnia europejska, a więc nie ma kuchni azjatyckiej.
Azja to bogactwo smaków. Wie to każdy, kto tam był. Chiny i Indie, choć tak blisko siebie to kraje, które mają zupełnie inną kulturę, a więc i inaczej się tam gotuje.
Smaki chińskie kojarzą nam się z pędami bambusa, z ryżem i z duszonym kurczakiem, zaś Indie to bardziej aromatyczne przyprawy, których nazw nawet nie znamy. Jest przecież także kuchnia tajska, coraz bardziej popularna ostatnimi czasy i oczywiście kuchnia japońska, której czołowym przedstawicielem jest sushi. Nie możemy zapominać o tym także, że i Rosja w swojej dużej części leży w Azji, więc królestwo azjatyckich smaków nam się rozszerza.
A co z Birmą? Mongolią? Wietnamem i Indonezją? Aby poznać kuchnię azjatycką tak naprawdę trzeba naprawdę wiele posmakować.