Do czego kolendra?

Z wyglądu podobna jest do natki pietruszki, jednak ma zupełnie inny smak i zapach. Jej walory zarówno kulinarne, jak i zdrowotne nie są oczywiste, ale warto nauczyć się z nią współpracować, gdyż potrawy z jej dodatkiem należą do niezwykle aromatycznych i wyrafinowanych. Świeża kolendra to przede wszystkim jedno z podstawowych ziół stosowanych na Dalekim Wschodzie.
Przed zastosowaniem jej liście należy posiekać, ale nie tak dokładnie jak pietruszkę. Jest bowiem delikatniejsza w strukturze. Jeśli przygotowujemy potrawę gotowaną, kolendrę należy dodać pod koniec tego procesu, gdyż wysoka temperatura nie wpływa dobrze na jej walory smakowe.
Dlatego też kolendra sprawdza się najlepiej spożywana na świeżo. Przechowywać ją najlepiej w lodówce, zawiniętą szczelnie w czystą chusteczkę bawełnianą. Kolendrą najlepiej przyprawiać mięsa oraz marynaty, sałatki makaronowe z dodatkiem octu, dania z ryżu, wszelkie warzywa i owoce oraz zupy gotowane na warzywach strączkowych, np.
z soczewicy czy z fasoli. Świetnie sprawdzi się także po prostu jako dodatek dekoracyjny nie tylko potraw, ale trzymana w doniczce – ozdobi Twoją kuchnię.