Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Jesteś tym co jesz
Nie bez powodu coraz częściej słyszymy powiedzenie „jesteś tym co jesz”. Powiedzenie to nie jest bowiem wyłącznie zwyczajnym zlepkiem słów. Kryje się za nim coś więcej: wiele prawdy, w którą często nie chcemy wierzyć. Trudno nam wierzyć w to, że jedzenie może mieć aż tak duży wpływ na nasz organizm:
Dynia – zupa krem
Dynia, warzywo wciąż u nas niedoceniane, może przybierać w kuchni wiele postaci i smakować na wiele bardzo różnych sposobów. Warzywo nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Bardzo smaczne są zarówno jego ziarna, które mają działanie oczyszczające i działają przeciw pasożytniczo, jak i miąższ pr
Cukinia w panierce
Wyśmienitym pomysłem na bezmięsny obiad jest cukinia w panierce. Danie świetnie sprawdzi się jako substytut mięsa dla osób, które mięso jedzą oraz dla wegetarian. Cukinia w panierce może być motywem przewodnim obiadu, do niej należy skomponować dodatki takie jak ziemniaki lub ewentualnie kasza ora
Zjedzmy coś azjatyckiego – co to w zasadzie znaczy?
Kuchnia azjatycka, tak jak kuchnia europejska, ma bardzo wiele odmian i różnych smaków. Przecież sami wiemy, że danie z kuchni węgierskiej nie smakuje tak samo, jak danie kuchni włoskiej czy francuskiej albo polskiej. Nie ma więc czegoś takiego, jak kuchnia europejska, a więc nie ma kuchni azjatyck
Do czego kolendra?
Z wyglądu podobna jest do natki pietruszki, jednak ma zupełnie inny smak i zapach. Jej walory zarówno kulinarne, jak i zdrowotne nie są oczywiste, ale warto nauczyć się z nią współpracować, gdyż potrawy z jej dodatkiem należą do niezwykle aromatycznych i wyrafinowanych. Świeża kolendra to przede ws
Anyż – z czym to się je?
Anyż nie jest szczególnie znaną przyprawą w polskiej kuchni. Pochodzi z Afryki i do naszego kraju trafił za sprawą anyżkowych cukierków, którymi zajadano się jeszcze przed II wojną światową. A trzeba przyznać, że jest dość nietypową rośliną zarówno w budowie, jak i w smaku, choć pochodzi z tej same
Zagęszczamy żelatyną
Żelatyna to bardzo przydatny, o zróżnicowanym zastosowaniu produkt, którego używamy w kuchni. Ma silne właściwości żelujące, więc bywa składnikiem mięsnych galaret, zwartych ciast oraz wszelkich innych wyrobów potrzebujących zagęszczenia. Czasami jednak, gdy źle ją stosujemy bywa kłopotliwa w wykor
Tajemnica ciasta kruchego
Wykonanie idealnego kruchego ciasta uchodzi za rzecz trudną, skomplikowaną i możliwą do zrobienia przez nasze babcie. Otóż, nic bardziej mylnego. Kruche ciasto potrzebuje po prostu odpowiednio wykonanych czynności, gdyż jest tym rodzajem ciasta, do którego wymieszanie składników w odpowiednich prop
Polskie hity kulinarne
Znajomość rodzimej kuchni przydaje się szczególnie, gdy mamy w planach np. przyjęcie gości w starszym wieku lub po prostu o konserwatywnych gustach. Dania kuchni staropolskiej wcale nie muszą być jednak skomplikowane i wymagające wielkiego nakładu pracy. Co należy do grupy polskich bestsellerów ku